Maatregelen

Met de volgende maatregelen kan blootstelling aan bedreigende EM- velden beperkt worden:

  1. Ga die velden uit de weg. Werk op plekken of woon in gebieden waar EM velden zwak zijn. Overal in Nederland zijn nog steeds voldoende schone gebieden en plekken te vinden, zelfs in de grote stad. Het is vooral een kwestie van rondkijken en (laten) meten.
  2. Installeer een netvrij-schakelaar (liefst dubbelpolig afschakelend) op elke elektriciteitgroep van de kamers waar u overdag en 's nachts verblijft. Vindt een oplossing voor , koelkast, vriezer en CV aansluiting, door deze bijvoorbeeld op een aparte groep te laten zetten met afgeschermde biokabel.
  3. Zet apparaten uit wanneer ze niet gebruikt worden: Stekker er uit! Alle apparaten met een z.g.'stand-by' schakeling geven in 'uit'-stand bijna even veel velden als wanneer ze 'aan' staan. Dit geldt ook voor opladers.
  4. Schaf apparaten aan die minder velden produceren. In het algemeen geldt: hoe kleiner het vermogen, hoe minder hinder. Een dieselauto is 'schoner' wat betreft elektromagnetische straling dan een benzineauto.
  5. Maak een onvermijdelijke blootstelling zo kort mogelijk: telefoneer kort met een mobieltje, kijk selectief TV, gebruik de PC zo min mogelijk.
  6. Scherm apparaten en elektrische installaties af, zodat de velden de gebruiker niet bereiken. Voor hoogfrequente velden en laagfrequente elektrische wisselvelden is dat goed te doen; voor magnetische wisselvelden kan dat lastiger zijn.
  7. Wees op je hoede in een nieuwe omgeving. Neem altijd een velddetector of -meter mee om er zeker van te zijn dat er geen sterke hoog- of laagfrequente velden heersen. Vraag aan de mensen waar u bent of zij apparatuur voor u (tijdelijk) willen afschakelen. Leg hen uw situatie goed uit en vraag begrip.
  8. Nog meer tips om mee aan de slag te gaan: download de Tien tips om de straling thuis te verminderen.

Meldpunt elektrogevoeligheid

Meld je symptomen...

Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Go to top